Parhaillaan vietetään hävikkiruokaviikkoa, jolloin kaikkia kannustetaan ottamaan tarkasteluun omat kulutustottumuksensa ainakin ruoan suhteen. Suurin osa hävikistä nimittäin syntyy kotitalouksissa, kun esimerkiksi leipää ei pakasteta ajoissa vaan sen annetaan homehtua pöydällä, tai heitetään varmuuden vuoksi 2 päivää ”vanha” maito viemäriin vaikka se tuoksuu raikkaalta ja maistuu maidolta. Tai sitten tehdään yksinkertaisesti liian iso annos ruokaa, jota ei muisteta jäähdyttää heti syömisen jälkeen. Mielestäni hävikkiviikkoon voisi samointein yhdistää myös ”osta viisaasti” -viikon.
Mietitään ensin kaksi kertaa onko se uudenmallin kännykän 7 kameraa takana ja viisi edessä sen parempi kuin vanhan 4+1 kameraa, onko näytössä silmän havaitsemattoman verran lisää tarkkuutta tai kirkkautta?
Harkittaisiin, jos vanha (mikä tahansa laite, vaikka leivänpaahdin tai kahvinkeitin) on vielä toimiva, mutta ruma, että onko se sittenkään tarkoituksenmukaista ostaa uutta tilalle. Lahjoita edes vanha ja ehjä sekä käyttökelpoinen pois, älä heitä roskiin tai vie kierrätykseen, sillä voi olla monelle käyttöä ja iso tarve.
En ala tässä jutussa erikseen ohjeistamaan tai valistamaan, koska se on tehty puolestani ja Kuluttaja lehti tarjoaa nämä materiaalit ilmaiseksi hyvään tarkoitukseen. Lukekaa tarkkaan valitsemani esitteet/tietoiskut siis ajatuksella ja yrittäkää toimia ohjeiden mukaan edes tämä viikko – kenties se jää tavaksi, varkain, pikkuhiljaa.
Hävikkihäpeä
Tunnustan, hävikkiä syntyy minullakin. Senkin tunnustan, että välttämättä ykkösmotiivini hävikin vähentämiseen ei niinkään ole ilmastonmuutos vaan raha, kylmä käteinen tai nykyisemmin kylmä digitaalinen numerosarja kännykän ruudulla, jota voi kortin avulla vähentää huolestuttavaa tahtia joka kuukausi.
Joskus tosiaan hävettää kun huomaa, että jääkaappiin on hautautunut viikon vanha harmaantunut jauhelihapaketti tai heräteostoksena ostettu maksamakkara, joka ei nyt sitten ollutkaan niin hyvää että laittaisi toisen kerran leivän päälle.
S-ryhmä esimerkiksi on lanseerannut hävipussin, jossa on vaihtelevasti omenoita, herneitä, appelsiinia, päärynää, kaikenlaista heviä yleensä useampi kilo ja hinta on kiinteä 0,50e. Viimeksi onnistuin saamaan usean kilon verran suomalaisia omenoita. Täysin syömäkelpoisia, joskaan ei edustavimpia yksilöitä laittaa esille kaupan tiskiin. Resq-sovellus piippaa myös usein kännykässä, tämä tarjoaa K-kaupoista hävikkiruokapusseja, leipäpusseja yms, joissa on viimeinen päiväys myyntipäivänä. Voit saada 5-10 eurolla kassin, jossa on ruokaa ja/tai leipää moninverroin enemmän kuin uskalsit toivoa tuolla hinnalla saavasi. Kotipizza tarjoaa myös ”virheitään” myytäväksi, olen törmännyt saatesanoihin ”väärät täytteet” ”reuna palanut” ”pitsassa on reikä” jne. Useat muut ravintolat myös myyvät annoksiaan edullisesti ja annokset ovat isoja ja usein saman päivän buffet-pöydästä pelastettuja.
Kootut tietoiskut ja vinkit
Tuleeko Sinulle mieleen jotain uusia vinkkejä, sovelluksia, paikkoja liittyen ruokahävikkiin? Mielellämme kuulisimme ne kommenteissa!
Aiheesta lisää: https://havikkiviikko.fi/
Teitä arvoisat lukijat yritti sivistää: Matti R.
Kuvat: https://havikkiviikko.fi/kampanjamateriaalit/
Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?