Ruokanysse – kenelle, mistä, milloin

Ruoka-apua

Hannu Jukola/Kirkon kuvapankki

Ei riittänyt taas tili kortiston koko kuukaudelle. Mistä repiä murua rinnan alle, kun tyhjästä ei saa nyhjästyä minkäänlaista särvintä. Ei aina ole mahdollista mennä marjastamaan, sienestämään taikka ole välineitä siihen mato-onkeen, saatika miten se pilkintä onnistuu ilman kairaa. Seinä nousee eteen ja nälkä kurnii.

Mä löysin avun seurakunnalta. Juu mä en kuulu kirkkoon, siksi tuntuikin oudolta, että miten ne nyt tällaisia pakanoita auttaisi ja ruokkisi. Tämä on sitä laupeudentyötä, ei katsota kenen riveihin kuulut, vaan sut otetaan vastaan ihmisenä, apua tarvitsevana. Seurakunta-alueesi diakoni auttaa tässä kohtaa. Ruokanysse, taikka nyt välillä puhutaan ruokapankista, koska se alkuperäinen nysse jäi syksyllä 2019 kauppa-autojen eläkkeelle, järjestetään joka toinen viikko alueesi seurakuntahuoneella tai asuinpaikastasi riippuen. Pieni pakettiauto tulee ennalta sovittuun paikkaan, mistä voit annettuna ajankohtana hakea itsellesi valmiiksi täytetyn ruokakassin. 

Kassien määrä katsotaan kotitaloutesi mukaan. Jotta tämä määrä voidaan laskea, tulee sinun ottaa yhteyttä alueesi diakoniin ja sopia hänen kanssa tapaaminen. Diakonin numerot löydät https://tampereenseurakunnat.fi/tukea_ja_apua/ruokapankki/asiakkaaksi. Ja ei tarvitse huolestua jos ei ole mahdollisuutta soittaa, sillä diakoniatyöntekijät ottavat vastaan myös avoimilla vastaanotoilla. Nämä ajat löydät täältä https://tampereenseurakunnat.fi/tukea_ja_apua/diakonista_tukea. Mukaasi tarvitset samat tositteet tuloista ja menoista kuin toimeentuloa hakiessasi.

Ruokakassiin on muodostunut joitakin vakiotuotteita. EU-ruoka-avustuksen säätämät hernekeittopurkki, nötköttiä tölkki (lihasäilyke, sisältää sikaa ja nautaa), 10 kappaleen rasia kananmunia, Oululaisen hapankorppua ja Valion maitojauhepaketti. Näiden lisäksi tulee kauppojen lahjoituksena erilaisia tuoreruokia esim. salaattia, hedelmiä, jogurttia, juustoa, ruokakermoja, leipää, valmisruokia (joskus tullut myös Tampereen Voimian aterioita), kahvileipää, kahvia jne. Näissä on suurin vaihtelu, koska ne tulevat tosiaan lahjoituksina. Näissä on ”parasta ennen” -päiväys usein sama päivä kuin on jako.

Vinkki: näistä kannattaa pakastaa ne jotka voi, niin saat käyttöaikaa pidemmäksi.

Vaikka voi äkkiseltään kuulostaa yksitoikkoiselta tuo peruskassi sisällöltään, löytyy netistä huima määrä erilaisia reseptejä näitä aineksia käyttäen. Pitkästä aikaa avasin Tampereen seurakunnan sivut, ja sieltä löytyikin linkki ruoka blogiin Paljon makua Pienellä (https://paljonmakuapienella.blogspot.com/). Blogia ei ole viime päivinä päivitetty, mutta sieltä löytyi jo muutama resepti. Oma lempparini on ehdottomasti maitopuuro, jonka valmistus onnistuu maitojauheella käden käänteessä, eikä tarvi pelätä maidon palamista pohjaan.


Helppo riisipuuro maitojauheesta

4 annosta

1 l

vettä

2 dl

puuroriisiä

1 ½ dl

rasvatonta maitojauhetta

½ tl

suolaa

2 – 3 rkl

voita

Ohje

  • Kuumenna vesi kiehuvaksi esim. paksupohjaisessa teräskattilassa. Lisää riisit. Anna kiehua ilman kantta, kunnes riisit ovat kypsiä (15 – 20 min) ja vesi on imeytynyt niihin. Sekoita välillä. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jos vesi alkaa kiehua kuiviin, mutta riisit eivät vielä ole kypsiä (riippuu kattilan laakeudesta).
  • Ripottele maitojauhe kattilaan, sekoita tasaiseksi. Kuumenna kiehuvaksi. Sekoita samalla puulastalla pohjasta. Nosta pois levyltä ja peitä kattila kannella. Anna hautua vielä kannen alla 10 min. Lisää suola ja voi, sekoita.

-Bea 

Lähde: tampereenseurakunnat.fi ja valio.fi

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa